Marit-Eikemo.jpg

SAMTALE: MARIT EIKEMO OG ERLEND NØDTVEDT I VESTLANDSUTSTILLINGEN

5 nov 2019

Kunstgarasjen, Møllendalsveien 15

Tirsdag 5. november ønsker vi velkommen til samtale mellom Marit Eikemo og Erlend Nødtvedt i årets Vestlandsutstillingen – «Vi er stedene»

Kurator Marte Danielsen Jølbo skriver i utstillingskatalogen: «Det siste året har jeg tenkt mye på steder, på hva som konstituerer et sted, men også hva som gjør at de nye stedene man gjennom livet flytter til etterhvert føles som et hjem. Hva innebærer det å føle seg hjemme i et landskap? … Hvor kommer den sterke stedstilhørigheten fra? Og hva er egentlig Vestlandet?”

Eikemos nyutgitte bok “Hardanger” (2019) tar utgangspunkt i hverdagslivet i bygden. Novellene i «Hardanger» handler om å reise bort og om å komme hjem, og om å alltid bære med seg stedet en kommer ifra. Eikemo skriver om det innforståtte og unike i det lokale, eierskap til både tradisjon og steder og om det alle kan kjenne seg tilbake i: fellesskap, vennskap og kjærlighet og ambivalensen i relasjonene mellom menneske.

I romanen “Vestlandet” (2017) skildrer Erlend O. Nødtvedt to kompiser som drar ut på biltur for å finne det «ekte Vestlandet». Romanen gir et unikt innblikk i vestlandsk bygdekultur samtidig som det også foregår en kamp mot de som ønsker å “forflate” Vestlandet. «Vestlandet er ikke et sted, det er en tilstand, et vesen.»

Forfatterne vil samtale nettopp om Vestlandet fra deres ulike
ståsteder og litterære praksiser med Vestlandsutstillingens kuratoriske ramme som bakteppe.

VESTLANDSUTSTILLINGEN viser kunstnere som har tilknytning til Vestlandet. De må være født der, ha bodd der eller ha en annen relasjon som gir dem tilhørighet til stedet

MARIT EIKEMO er født 1971 i Odda. Hun er forfatter, har jobbet som journalist, redaktør i magasin og forlag, som informasjonssjef i Festspillene, og i perioden 2009 – 2014 var Marit festivalleder for Litteratursymposiet Odda. Nå er hun daglig leder for Cornerteatret.

Hun debuterte skjønnlitterært med romanen «Mellom oss sagt «i 2006, og i 2008 kom den moderne klassikeren, essaysamlingen «Samtidsruinar», som ble kåret til årets nynorskbok. I 2009 kom hennes andre roman, «Arbeider pågår» og i 2011 romanen Samtale venter. For sistnevnte bok fikk hun Nynorsk litteraturpris i 2011. I 2015 gav hun ut romanen «Alt inkludert», som bla. ble nominert til P2- lytternes romanpris. Våren 2018 gav hun ut romanen «Gratis og uforpliktende verdivurdering».

Eikemo sitt blikk på samtiden er skarpt og relevant, uten å være moraliserende. Bøkene hennes er både smarte og underholdende, og har imponert både kritikere og publikum med sine presise observasjoner av det norske samfunnet og tiden vi lever i. Hun mottok Amalie Skram-prisen 2017 for sitt forfatterskap, og var festspilldikter på De nynorske festspillene 2018.

ERLEND O. NØDTVEDT (f. 1984) er en dikter fra Fyllingsdalen. Han debuterte med diktsamlingen “Harudes” i 2008 som ham fikk Unge Poesi-prisen for. Nødtvedt har tidlegere gått på Skrivekunstakademiet og er litteraturformidler hos Bergen Offentlige bibliotek.

Diktsamling “Bergens beskrivelse” ble kalt den absolutte diktsamlingen om Bergen. Boken ble kåret til en av årets beste bøker 2011 i Klassekampen, og fikk Natt og Dag sin Bergensprisen for Årets beste bok. “Trollsuiten” (2014) var hans tredje diktsamling.

I 2017 kom hans første roman, “Vestlandet”, en ellevill roadmovie om en bildekunstner og en poet som trosser uvær, ras og stengt tunneler på en fuktig odyssé gjennom Vestlandets dramatiske natur.

I år gir han ut diktsamlingen “Slekter”, en slektgranskning i diktform, med utgangspunkt i poetens forfedre og formødre. Nødtvedt ble en av de ti fremste unge norske forfatterne, kåret av Morgenbladet og Norsk Litteraturfestival. Han er tildelt Bokhandelens forfatterstipend for sitt forfatterskap, og fikk Bjørnsonstipendet i 2012.

Foto: Arild Våge Berge, ‘Unstable Monuments 4’, 2018. Vestlandsutstillingen.

Forrige
Forrige

Oktober: Off pist kunstløype

Neste
Neste

November: Workshop japansk vannmaleri