VINNER AV SPRINBRETTPRISEN 2020: AZAR ALSHARIF

Bergen Kunstmesse, Farvatn og Kunstgarasjen er svært glade over å kunnegjøre at den første vinneren av Springbrettprisen er Azar Alsharif!

Azar Alsharif (f. 1984) er en Bergensbasert billedkunstner som hovedsaklig arbeider med collage, grafiske trykk og skulptur. Arbeidene hennes tar ofte utgangspunkt i funnet eller appropriert materiale, og Alsharif legger i sine verk frem alternative måter å se den konstante billedstrømmen som omslutter oss i vår hverdag.

Årets Springbrettvinner vil motta 100 000 kr, gitt som en generøs gave av Farvatn. I tillegg får vinneren en egen separatutstilling i Kunstgarasjen i 2021.

Springbrettprisens mottaker er valgt ut av en uavhengig jury, som i 2020 har bestått av:

Petter Snare (fra KODE Kunstmuseer og Komponisthjem)
Heidi Jaeger (fra Kunstgarasjen)
Therese Möllenhoff (fra Astrup Fearnley Museet)
Kristin/ Johan Odvar Odfjell (fra Farvatn)
Daniela Ramos Arias (fra Artfolk)

Juryens begrunnelse:
Årets vinner av springbrettprisen 2020 jobber med teknikker som spenner over et bredt felt: foto, grafikk, collage, skulptur, installasjon.  Hennes bruk av virkemidler reflektere et kunstnerisk og politisk ståsted som understreker og utvider tolkningsrommet i hennes arbeider.
 
Vinnersens collager kjennetegnes av en iøynefallende kvalitet: bilder som, til tross for den ustanselige billedstrømmen som daglig omgir oss, får en til å stanse opp og med interesse studere de overraskende sammenstillingene av funnet materiale, hentet fra den enorme overfloden av vår tids visuelle materiale og kompilert til noe helt særegent.
 
Vinnerens gir dagligdagse tema og motiv et nytt blikk og nye perspektiver. Dette gjøres subtilt og likevel presist og sterkt. Gjennom en stor bredde av kunstneriske materialer og teknikker utforsker og utfordrer vinneren både seg selv, betrakter og overflodsamfunnet ved å setter ting inn i nye kontekster i sine arbeider. Juryen ser et stort potensiale i hennes arbeid, og ser frem til å følge hennes karriere videre.