Torild Stray til 9/11 Memorial Museum

Torild Stray til 9/11 Memorial Museum

På 90-tallet jobbet kunstneren Torild Stray i et atelier i Nord-tårnet i World Trade Centre i New York. Der laget hun en rekke arbeider med utsikten fra WTC som utgangspunkt. Nå skal den store kulltegningen «NY Metamorphosis» innlemmes i 9/11 Memorial Museum. Det er en omlag 5 x 2meter stor kulltegning laget i Stray sitt atelier i World Trade Center på «World Views» Artist Residency i Twin Towers 1998.
Regissør Eivind Tolås ved Flimmer Film lager nå en dokumentar film om NY panorama bildet « NY Metamorphosis » laget av Torild Stray.
Dette er en 4, 6 min teaser til dokumentar filmen “ Return of a View “ som fortsatt er under produksjon.Denne teaseren viser vi nå i Kunstgarasjen.
Tolaas har mottatt flere internasjonale og nasjonale priser for sine dokumentar filmer, musikk videoer og kort filmer. Han er blant annet kjent for TV serien “Døden – en serie om livet” som bla ble visst på NRK.

– Det å være der oppe var ikke alltid så hyggelig. Det var høyt oppe. Bygget var konstruert til å bevege seg. Det var nesten litt skummelt. Og når det var sterk vind, så gikk heisen saktere. Et slags gufs, og en følelse av at verden spinner rundt. Det var alltid en liten sjanse for å bli litt småkvalm, sier Stray til Dagsavisen.
– «New York Metamorphosis» er noe som beskriver en overgang til noe annet. En metafor på byen som hele tida er i forandring. Og når du står der oppe, og ser ned, får du også med seg dette lyset – fra dagslys, til skumring, til elektrisk lys. Det blir veldig magisk og futuristisk, som en levende organisme. Det er veldig sterkt å se på og ta inn. Alle veiene og diagonalene, og formene. Da begynner det nesten å smelte sammen med naturen på et vis. Litt som med en menneskekropp, sier Stray.
– For bygningene blir også som figurer. Og det er et overveldende syn, et majestetisk skue å ta inn, det blir veldig sterkt. Det er som en menneskelaget natur. Byen kan ses på som en forlengelse av naturen på et vis.

Torild Stray er medlem av Kunstgarasjen, og du finner mange av hennes trykk og malerier hos oss.

Program

VIEW ALL

Lysverket:Torill Nøst

Torill Nøst viser en ny fotoserie i Lysverkets restaurant. Bildene er til…

Juleutstilling & Julemarked

I år inviterer Kunstgarasjen for første gang til en utvidet juleutstilling, med…

Hestvold & Fenn

Utstillingsperiode: 23.nov-21.des. UTVIDEDE ÅPNINGSTIDER: Onsdag - søndag 12-17 «På slutten av 80-tallet,…

Opus XVI: Magnar Moen

I Kunstgarasjens satelittutstilling på kulturhotellet Opus XVI, presenterer vi nye verk av…